semua Kategori

Laman Utama>Berita>Berita syarikat

Penyelesaian lengkap kepada kegagalan sentrifuge

Masa: 2022-01-24 Hits: 6

1. Peletakan yang salah: emparan biasanya diletakkan di tempat yang kering jauh dari cahaya matahari langsung. Kapasiti pelesapan haba bagi emparan adalah agak besar, dan tiada barang-barang perlu disusun di sekeliling emparan. Jarak dari dinding, penyekat dan barang lain yang kedap udara dan pelesapan haba yang lemah hendaklah sekurang-kurangnya 10 cm. Pada masa yang sama, emparan harus diletakkan di dalam bilik tunggal sejauh mungkin, dan reagen organik dan bahan mudah terbakar tidak boleh diletakkan di sekelilingnya.

2. Langkah perlindungan tidak sempurna: selepas setiap penggunaan, penutup emparan hendaklah dibuka untuk menjadikan haba atau wap air menguap secara semula jadi. Jika sentrifugasi suhu rendah digunakan sebelum ini dan mungkin terdapat ais, perlu menunggu ais cair dan lap dengan kain kasa kapas kering dalam masa, dan kemudian tutupnya apabila tiada wap air yang jelas. Jika kepala berputar bagi emparan boleh diganti, setiap kepala berputar hendaklah dikeluarkan dalam masa selepas digunakan, dibersihkan dengan kain kasa perubatan yang bersih dan kering, dan diletakkan terbalik. Jangan gunakan alat tajam untuk menggaru. Kepala berputar aluminium hendaklah dibersihkan dengan kerap. Pada masa yang sama, centrifuge perlu diselenggara dan dibaiki dengan kerap. Bekalan kuasa hendaklah diputuskan apabila operator pergi. Untuk pengguna kali pertama, sila rujuk kakitangan yang pernah menggunakannya sebelum ini atau rujuk manual. Jangan gunakannya secara membabi buta.

3. Masalah ralat operasi: kita harus memberi perhatian kepada semua aspek apabila kita menggunakannya. Selepas memilih kepala berputar dan menetapkan parameter, centrifuge perlu diperhatikan untuk seketika. Selepas mencapai kelajuan maksimum dan operasi yang stabil, emparan boleh pergi. Jika anda mendengar bunyi yang tidak normal atau menghidu sesuatu semasa operasi, brek segera, tekan butang "berhenti", dan potong bekalan kuasa jika perlu. Tiub empar mesti diletakkan secara simetri, dan tiub empar yang sepadan hendaklah sama beratnya sejauh mungkin. Semasa operasi instrumen, adalah dilarang sama sekali untuk membuka penutup emparan! Pada masa yang sama, semua kakitangan di makmal perlu membentuk tabiat pendaftaran yang baik. Pertama, mereka boleh mengetahui siapa yang telah menggunakan emparan sebelum ini dan keadaan instrumen semasa ia digunakan sebelum ini; kedua, kita boleh mengetahui berapa kali emparan telah digunakan, untuk mengetahui sama ada ia perlu dibaiki atau diganti.

4. Kemalangan biasa: disebabkan oleh kekerapan penggunaan emparan yang tinggi, kerosakan dan kekerapan kemalangan mesin adalah tinggi. Sebab utama adalah operasi kakitangan makmal yang tidak betul. Masalah biasa ialah: penutup tidak boleh dibuka, tiub empar tidak boleh dikeluarkan, dan emparan tidak berfungsi selepas menekan kekunci. Masalah yang lebih serius termasuk lenturan aci berputar yang disebabkan oleh daya tidak sekata, motor terbakar, dan baldi mendatar tercampak keluar Untuk kemalangan serius dan juga kecederaan.

5. Masalah ketidakseimbangan: apabila menggunakan pelbagai emparan, tiub emparan dan kandungannya mesti diseimbangkan dengan tepat pada baki terlebih dahulu. Perbezaan berat semasa pengimbangan tidak boleh melebihi julat yang dinyatakan dalam manual arahan setiap emparan. Kepala berputar yang berbeza bagi setiap emparan mempunyai perbezaan yang dibenarkan sendiri. Bilangan tunggal tiub tidak boleh dimuatkan dalam kepala berputar. Apabila kepala berputar hanya dimuatkan sebahagian sahaja, paip mestilah Mereka mesti diletakkan secara simetri dalam pemutar supaya beban diagihkan sama rata di sekeliling pemutar.

6. Prapenyejukan: apabila mengempar pada suhu yang lebih rendah daripada suhu bilik. Kepala berputar hendaklah disejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk atau di ruang kepala berputar pada emparan sebelum digunakan.

7. Lebih laju: setiap kepala berputar mempunyai kelajuan maksimum yang dibenarkan dan had kumulatif penggunaan. Apabila menggunakan kepala berputar, anda harus merujuk manual arahan dan jangan gunakannya terlalu cepat. Setiap giliran hendaklah mempunyai fail penggunaan untuk merekodkan masa penggunaan terkumpul. Jika melebihi had penggunaan maksimum pusing, kelajuan hendaklah dikurangkan mengikut peraturan.

8. Jika tiada masalah, periksa sama ada suis jalur atau reostat rosak atau terputus. Jika ia rosak atau terputus, gantikannya. Jika ia rosak atau terputus, gantikan komponen yang rosak dan pendawai semula wayar. Jika tiada masalah, periksa sama ada gegelung magnet motor rosak atau terbuka (dalaman). Jika ia rosak, kimpalan semula boleh dilakukan Sekiranya litar terbuka di dalam gegelung, hanya gulungkan gegelung sahaja.

9. Kelajuan motor tidak boleh mencapai kelajuan undian: periksa dahulu galas, jika galas rosak, gantikan galas. Jika galas kekurangan minyak atau terlalu banyak kotoran, bersihkan galas dan tambah gris. Periksa sama ada permukaan komutator tidak normal atau sama ada berus sepadan dengan permukaan kilat over. Jika permukaan komutator tidak normal, jika terdapat lapisan oksida, ia hendaklah digilap dengan kertas pasir halus Jika komutator tidak sepadan dengan berus, ia perlu dilaraskan kepada keadaan sentuhan yang baik. Jika tiada masalah di atas, periksa sama ada terdapat litar pintas dalam gegelung pemutar. Jika ada, putar semula gegelung.

10. Getaran ganas dan bunyi yang kuat: semak sama ada terdapat masalah ketidakseimbangan. Nat membaiki mesin longgar. Jika ada, ketatkan. Periksa sama ada galas itu rosak atau bengkok. Jika ada, gantikan bearing. Penutup mesin cacat atau kedudukannya tidak betul. Jika terdapat geseran, laraskannya.

11. Apabila ia sejuk, gear berkelajuan rendah tidak boleh dimulakan: minyak pelincir menjadi pepejal atau minyak pelincir merosot dan kering dan melekat. Pada mulanya, anda boleh menggunakan tangan anda untuk membantu menghidupkannya semula atau mengambil inisiatif untuk mengisi minyak selepas pembersihan.

+ 86-731-88137982 [e-mel dilindungi]