semua Kategori

Laman Utama>Berita>Berita syarikat

Bagaimana untuk melindungi kakitangan perubatan menggunakan centrifuge dalam situasi wabak

Masa: 2022-01-24 Hits: 1

Jangkitan novel coronavirus sangat terdedah kepada hubungan rapat antara kakitangan perubatan dan pesakit. Walaupun pemeriksa novel coronavirus kurang terdedah kepada pesakit, mereka tidak boleh meredakan kewaspadaan terhadap jangkitan coronavirus baharu, dan mesti mengukuhkan langkah pencegahan dan kawalan jangkitan mereka sendiri.

Apabila menerima, menyusun dan mengempar spesimen pesakit yang disyaki atau disahkan di makmal, pengendali mesti dibekalkan dengan perlindungan biokeselamatan sekunder. Dalam kes keadaan khas (seperti disyaki tumpahan), ia akan dinaik taraf kepada perlindungan biokeselamatan tahap 3. Jika tidak perlu membuka palam tiub (seperti penutup saluran pengumpulan darah vakum) semasa proses pemeriksaan, perlindungan biokeselamatan sekunder diperlukan. Jika palam tiub perlu dibuka semasa operasi, atau aerosol mungkin dihasilkan, atau spesimen itu sendiri boleh dihubungi, maka perlindungan biokeselamatan tahap III diperlukan.

Buka kotak atau buka beg serta-merta, nyah kuman dengan semburan etanol 75%. Sebelum sentrifugasi, sampel darah mesti diuji dengan teliti sama ada tiub uji rosak atau tidak, dan sama ada penutup tiub uji ditutup rapat. Apabila menarik keluar penutup tabung uji, operasi hendaklah lembut dan berhati-hati untuk mengelakkan percikan sampel. Selepas pembasmian kuman dengan semburan etanol 75%, ia diproses sejauh mungkin dalam kabinet keselamatan biologi, dan kemudian diproses pada mesin. Berhenti emparan selama lebih daripada 10 minit, buka penutup emparan pembasmian kuman.

Perlindungan biokeselamatan peringkat pertama: topeng pembedahan perubatan, sarung tangan lateks, pakaian kerja, kebersihan tangan, boleh memakai topi pelindung perubatan.

Perlindungan biokeselamatan tahap kedua: topeng pelindung perubatan atau topeng N95, sarung tangan lateks, pakaian pengasingan luar pakaian kerja, topi pelindung perubatan dan kebersihan tangan. Gogal boleh digunakan mengikut kesesuaian (cth risiko percikan).

Perlindungan keselamatan biologi tiga peringkat: topeng pelindung perubatan atau N95, sarung tangan lateks tunggal atau berganda (syarat syarat, warna berbeza boleh digunakan), skrin muka, cermin mata, pakaian pelindung untuk pakaian kerja, topi pelindung perubatan satu atau dua lapisan, dan tangan kebersihan. Jika perlu, topeng berganda (topeng pelindung perubatan luaran, N95 dalaman).

+ 86-731-88137982 [e-mel dilindungi]