semua Kategori

Laman Utama>Berita>Berita syarikat

Teknik penggantian pemutar centrifuge makmal

Masa: 2022-01-24 Hits: 4

Jika emparan tidak digunakan dengan betul di makmal, pemutar tidak akan dikeluarkan dan proses eksperimen akan ditangguhkan. Secara amnya, pemutar tidak boleh dikeluarkan dari rongga emparan, yang disebabkan terutamanya oleh lekatan antara chuck spring dan gelendong motor centrifuge. Mengikut pengalaman bertahun-tahun dalam menggunakan emparan, semasa pengemparan, air kondensat atau cecair yang tertumpah secara tidak sengaja boleh meresap di antara gelendong dan lubang tengah pemutar. Selepas sentrifugasi, jika collet spring tidak ditarik keluar dengan cepat dan digunakan secara berterusan untuk masa yang lama, kakisan dan lekatan akan berlaku di antara gelendong dan chuck spring, mengakibatkan operator tidak dapat mengeluarkan Chuck spring. Fenomena ini lebih berkemungkinan berlaku dalam emparan peti sejuk berkelajuan tinggi. Berikut adalah beberapa cara untuk menyelesaikan masalah ini.

1. Kaedah yang dipermudahkan
Mula-mula, skru keluarkan skru pengunci asal dan skrukannya ke dalam lubang benang aci utama dengan skru spesifikasi benang yang sama. Beri perhatian untuk tidak mengosongkan pada akhirnya sepenuhnya. Dengan kerjasama dua orang, seorang memegang pemutar dengan kedua-dua tangan dan menaikkannya sedikit ke atas. Beri perhatian untuk tidak menggunakan terlalu banyak daya untuk mengelakkan ubah bentuk rangka sokongan motor. Orang lain menggunakan tukul untuk menjatuhkan skru pada bahagian atas gelendong motor melalui rod nipis. Selepas diulang beberapa kali, pemutar boleh dipisahkan dari aci utama.

2. Kaedah alat khas
Jika kaedah yang dinyatakan di atas gagal mengeluarkan rotor, ini menunjukkan bahawa keadaan ikatan adalah serius. Penghilang karat boleh dijatuhkan ke dalam sambungan aci utama dan rotor untuk penyingkiran karat dan penyusupan. Selepas menunggu lebih kurang sehari, gunakan penarik khas untuk mengeluarkan rotor. Dengan cara yang sama, mula-mula, pilih saiz penarik yang sesuai mengikut saiz rotor, dan kemudian pasangkan tangan penarik ke bahagian bawah rotor. Kepala batang skru penarik adalah menentang skru dalam lubang benang aci utama. Selepas kedudukan penarik dibetulkan, rod skru diputar mengikut arah jam dengan sepana. Mengikut prinsip mekanisme skru, tangan penarik akan menghasilkan daya tarikan yang besar, dan kemudian pemutar akan dikeluarkan dari aci utama yang akan diceraikan.

3. Perkara utama
(1) Dalam apa jua keadaan, skru gantian mesti diskrukan ke dalam lubang benang gelendong untuk melindungi benang gelendong dan skru pengunci asal.
Jika tidak, sekiranya berlaku kerosakan pada benang asal, ia boleh dijadikan sekerap motor.
(2) Paksa untuk memahami yang sesuai, bukan kekerasan smash. Apabila rintangan terlalu tinggi, masa penyingkiran karat dan pencerobohan boleh dipanjangkan.
(3) Selepas pemutar dikeluarkan, lapisan permukaan luar aci utama dan lapisan permukaan lubang dalam pemutar hendaklah digilap dengan kertas pasir halus untuk menghilangkan karat dan disapu gris untuk mengelakkan ikatan semula.

4. Langkah pencegahan
(1) Untuk meningkatkan penyelenggaraan harian, permukaan sambungan rotor dan aci utama hendaklah disapu bersih dan disalut dengan gris.
(2) Terutama untuk emparan peti sejuk berkelajuan tinggi, jangan tutup pintu penutup serta-merta selepas digunakan, tetapi biarkan lembapan, kondensat dan gas menghakis dalam kebuk emparan menguap sepenuhnya dan kembali ke suhu biasa sebelum menutup pintu penutup.
(3) Selepas setiap sentrifugasi, keluarkan rotor secepat mungkin. Jika rotor tidak diganti atau dikeluarkan selama beberapa hari, ia adalah sangat mudah untuk menyebabkan lekatan. Dalam kes yang paling serius, keseluruhan mesin akan dibatalkan.
(4) Setiap kali skru diketatkan, jangan gunakan terlalu banyak daya. Jika tidak, ia akan menyebabkan skru tergelincir benang, dan dalam kes yang serius, motor akan dibuang. Apabila motor berputar melawan arah jam, skru inersia itu sendiri akan menghasilkan daya pengetatan mengikut arah jam, yang hanya boleh membuat pemutar diketatkan. Oleh itu, apabila mengetatkan pemutar, hanya perlu merasakan sedikit usaha pada pergelangan tangan.

+ 86-731-88137982 [e-mel dilindungi]